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Registros recuperados : 196 | |
1. | | CONTO, A. J. de; GALVÃO, E. U. P.; HOMMA, A. K. O.; CARVALHO, R. de A.; FERREIRA, C. A. P.; OLIVEIRA, R. F. de; MENEZES, A. J. E. A. de. A composição das rendas e despesas familiares em comunidades de pequenos agricultores no nordeste paraense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL, 37., 1999, Foz do Iguaçu, PR. Anais. Brasília, DF: SOBER, 1999. p. 183. Editado por Danilo R.D. Aguiar e J.B. Pinho. Publicado também o artigo completo no CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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2. | | DUARTE, M. de L. R.; POLTRONIERI, M. C.; CHU, E. Y.; OLIVEIRA, R. F. de; LEMOS, O. F. de; BENCHIMOL, R. L.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da; SOUZA, G. F. de. A cultura da pimenta-do-reino. 2. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2006. 73 p. il. color. (Coleção plantar, 55). Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima; Embrapa Unidades Centrais. |
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3. | | DUARTE, M. de L. R.; POLTRONIERI, M. C.; CHU, E. Y.; OLIVEIRA, R. F. de; LEMOS, O. L.; BENCHIMOL, R. L.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da; SOUZA, G. F. de. A cultura da pimenta-do-reino. 2. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. 73 (Coleção Plantar; 55) Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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4. | | DUARTE, M. de L. R.; POLTRONIERI, M. C.; YING, E. C.; OLIVEIRA, R. F. de; LEMOS, O. F.; BENCHIMOL, R. L.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da; SOUA, G. F. de. A cultura da pimenta-do-reino. 2. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. 73 p. (Coleção plantar, 55). Título na capa: Pimenta-do-reino. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | DUARTE, M. de L. R.; POLTRONIERI, M. C.; YING, E. C.; OLIVEIRA, R. F. de; LEMOS, O. F.; BENCHIMOL, R. L.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da; SOUZA, G. F. de. A cultura da pimenta-do-reino. 2.ed.rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. 73 p. (Coleção plantar, 55; Série vermelha Fruteiras). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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6. | | DUARTE, M. de L. R.; POLTRONIERI, M. C.; YING, E. C.; OLIVEIRA, R. F. de; LEMOS, O. F.; BENCHIMOL, R. L.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da; SOUZA, G. F. de. A cultura da pimenta-do-reino. 2.ed.rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. 73 p. (Coleção plantar, 55; Série vermelha Fruteiras). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Algodão; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Hortaliças; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Semiárido. |
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7. | | GOMES, J.; ESTEVES, I.; GRACIANO NETO, V. V.; DAVID, J. M. N.; BRAGA, R.; ARBEX, W. A.; KASSAB, M.; OLIVEIRA, R. F. de. A scientific software ecosystem architecture for the livestock domain. Information and Software Technology, v. 160, 107240, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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8. | | KISHI, I. H. S.; BENCHIMOL, R. L.; OLIVEIRA, R. F. de. Ação de substâncias orgânicas de origem animal e vegetal na incidência de fusariose e no desenvolvimento da pimenteira-do-reino. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL (AVALIAÇÃO-2004), 8., 2005, Belém, PA. Ciência e tecnologia com inclusão social: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. | | MELO, P. C. T. de; GRANJA, N. do P. G.; MIRANDA FILHO, H. da S.; SUGAWARA, A. C.; OLIVEIRA, R. F. de. Análise do crescimento da cultivar de batata Ágata. Batata Show, Itapetininga, v. 3, n. 8, p. 16-17, dez. 2003. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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17. | | MIRANDA FILHO, H. da S.; SUGAWARA, A. C.; OLIVEIRA, R. F. de. Análise do crescimento da cultivar de batata Ágata. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 323-324, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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19. | | GOMES, T. M.; MODOLO, V. A.; BOTREL, T. A.; OLIVEIRA, R. F. de. Aplicação de doses de CO2 via água de irrigação na cultura da alface. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, p. 316-319, abr./jun. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 196 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
08/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
NUNES, M. R.; VAZ, C. M. P.; PESSOA, T. N.; DENARDIN, J. E.; KARLEN, D. L.; GIAROLA, N. F. B.; LIBARDI, P. L. |
Afiliação: |
CARLOS MANOEL PEDRO VAZ, CNPDIA; JOSE ELOIR DENARDIN, CNPT. |
Título: |
Inherent and dynamic effects on the structural stability of Brazilian Oxisols. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Geoderma Regional, v. 27, e0042, 2021. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
2352-0094 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.geodrs.2021.e00426 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We assessed long-term cultivation effects on several structural stability indicators within the 0- to 5- and 10- to 15-cm depth increments of different Oxisols. Comparisons were made between native and cultivated soils managed using no-till (NT) practices for 12+ years. Overall, conversion significantly decreased structure stability due to machinery traffic, high fertilizer and lime applications, soil organic matter (SOM) depletion, and reduced input of organic material (roots and crop residues). The magnitude of change varied depending on inherent (mineralogy) and dynamic (cropping system) factors, as well as soil depth. Kaolinitic Oxisols were much more susceptible to degradation than Gibbsitic Oxisols. Combining more diversified cropping systems with NT can mitigate the negative effects of cultivation by increasing living vegetation and crop residue additions throughout the entire year. Increased quantity and quality of SOM input improves soil biological activity and improves topsoil structural stability. Those changes also reduce eluviation of dispersed clay (primarily kaolinite) with percolating water and prevent concentration of the clay at the 10 to 15 cm depth, which further degrades the soil by contributing to formation of the dense subsurface layers beneath either NT or conventional production systems. |
Palavras-Chave: |
Cropping system; No-till; Water-dispersible clay. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02091naa a2200265 a 4500 001 2134124 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2352-0094 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.geodrs.2021.e00426$2DOI 100 1 $aNUNES, M. R. 245 $aInherent and dynamic effects on the structural stability of Brazilian Oxisols.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1 - 8 520 $aWe assessed long-term cultivation effects on several structural stability indicators within the 0- to 5- and 10- to 15-cm depth increments of different Oxisols. Comparisons were made between native and cultivated soils managed using no-till (NT) practices for 12+ years. Overall, conversion significantly decreased structure stability due to machinery traffic, high fertilizer and lime applications, soil organic matter (SOM) depletion, and reduced input of organic material (roots and crop residues). The magnitude of change varied depending on inherent (mineralogy) and dynamic (cropping system) factors, as well as soil depth. Kaolinitic Oxisols were much more susceptible to degradation than Gibbsitic Oxisols. Combining more diversified cropping systems with NT can mitigate the negative effects of cultivation by increasing living vegetation and crop residue additions throughout the entire year. Increased quantity and quality of SOM input improves soil biological activity and improves topsoil structural stability. Those changes also reduce eluviation of dispersed clay (primarily kaolinite) with percolating water and prevent concentration of the clay at the 10 to 15 cm depth, which further degrades the soil by contributing to formation of the dense subsurface layers beneath either NT or conventional production systems. 653 $aCropping system 653 $aNo-till 653 $aWater-dispersible clay 700 1 $aVAZ, C. M. P. 700 1 $aPESSOA, T. N. 700 1 $aDENARDIN, J. E. 700 1 $aKARLEN, D. L. 700 1 $aGIAROLA, N. F. B. 700 1 $aLIBARDI, P. L. 773 $tGeoderma Regional$gv. 27, e0042, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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